High Pressing

Átigazolási körkép, hetedik rész - Diego Simeone

2017. április 12. - kovadi

Állandó rovatunk mostani részében az Atlético Madrid vezetőedzőjének jövője lesz a téma. 

diego-simeone-atleti.jpg

Diego 'Cholo' Simeone 2011.decemberében vette át a madridi csapat irányítását. Azóta a matracosok nem csak Spanyolország, de Európa egyik legnagyobb klubjává nőtték ki magukat. Simeone irányítása alatt bajnokságot, spanyol-kupát és spanyol-szuperkupát is nyertek, elhódították 2012.-ben az európai szuperkupát, valamint ez idő alatt kétszer bejutottak a legrangosabb versenysorozat, a Bajnokok Ligája döntőjébe. A gárda játékát célratörő, eredmény orientált futball jellemzi. Képesek a 90 perces totális védekezésre, de ha kell 3-4 góllal is felül tudják múlni aktuális ellenfelüket. A 46 éves szakember napjaink talán legpragmatikusabb trénere. Sokan kritizálják az együttest emiatt a játékstílus miatt, de az elért eredmények önmagukért beszélnek.

Cholo nem csak edzőként, de anno játékosként is hozzájárult jelenlegi egyesületének sikereihez, 3 éven át, 98 mérkőzésen szerepelt a fővárosiaknál, mielőtt Olaszországba tette volna át székhelyét, ahol az Internazionale, majd a Lazio színeiben is pályára lépett. Az itáliai kaland után "hazatért" és újabb két évig, 2003.-tól 2005.-ig futballozott az Atletiben. 2006.-ban az argentin Racing Club-ból vonult vissza. 

diego-simeone-atletico-madrid-copa-del-rey1-624x756.jpeg

Simeone-t már a 2016.-os évben is összeboronálták pár csapattal. Az elbukott BL döntő után (2014 után a második) sokan a távozására fogadtak, s Ő maga sem kommunikált egyértelműen a sajtóban. Említették egykori klubját, az Inter-t, mint a következő lehetséges állomást, de szóba került az Arsenal és a PSG is.

Ezek a találgatások idén is erősek, sőt talán erősebbek is, mint az előző években. Idén jóval gyengébben szerepel az Atléticó, főleg a bajnokságban. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az angol Leicester az ellenfelük. A szigetországiak a nyolcaddöntőben a szintén spanyol, Sevilla gárdáját búcsúztatták, s Ranieri távozása óta új erőre kaptak. Nem lesz könnyű dolga tehát a madridiaknak. Ha az idei szezonban nagyobb trófea nélkül maradnak, könnyen lehet, hogy az együttes meghatározó játékosai mellett, a sikeredző is távozik a kispadról.

Arséne Wenger helyzete egyre rosszabb, a hétvégi Crystal Palace elleni 3-0-as vereség tovább gyengítette pozícióját. Az egyik jelölt a pótlására, a Juventus menedzsre, Allegri mellett pont Simeone. Jót tenne-e a londoni gárdának egy ilyen karakteres edző érkezése? A válasz egyértelműen IGEN. Ráfér a vérfrissítés és a helyrepofozás az ágyúsokra, és a keménykezű Diego  kitűnő választás lenne ehhez. Többek között, a már említett Claudio Ranieri, egy friss interjújában úgy nyilatkozott, hogy szerinte az argentin szakvezető kiválóan helyt állna a Premier League világában.

A másik lehetséges jelölt csakúgy, ahogy a tavalyi évben is, az Inter. Olasz klub egy ideje visszaesett, utoljára a Mourinho időszak alatt tudott nagyobb trófeát nyerni. A 2016-17-es szezonra szerződtették az egykori kiváló játékost, és az Ajax csapatát 6 év után elhagyó, Frank de Boer-t. Azonban ez a váltás nem sikerült jól, az együttes pocsék eredményeket produkált a holland edzővel. A vezetőség hamar belátta hibáját, és 3 hónap után menesztette a vezetőedzőt. Helyét ideiglenesen a Lazio egykori menedzsere, Stefano Pioli vette át. Pioli-val egyértelműen jobban teljesít az itáliai gárda, de az elnök, Erick Thohir egy sikeresebb, nagyobb nevet szeretne a kispadra, hogy a klub újra, régi fényében ragyogjon. Így jön szóba Simeone. A harcos középpályásként megismert játékos fia, Giovanni, egy nyilatkozatában már kijelentette, apja egyszer az Inter edzője lesz. Cholo, így reagált fia szavaira:

Teljesen normális, ha a fiam, az apám, a testvérem vagy a feleségem ilyet mond, mert mindannyian tisztában vannak azzal, hogy egy napon tényleg én leszek az Inter edzője.

Adott tehát két klub, melyek szeretnék megszerezni az argentin szakembert. Vajon hol kezdi meg a következő szezont? Könnyen lehet az is, hogy hazája válogatottjának élén, hiszen a nemzeti csapat képtelen nagyobb eredményeket elérni, pedig a játékoskeret az egyik legerősebb a világon, elég csak Messi-re, Higuain-ra,vagy Agüéro-ra gondolni. Ahhoz, hogy szintet lépjenek, kell egy kiváló edző, aki elképzelhető, hogy az Atléticó jelenlegi trénere lesz. 

960.jpg

Sok a nyitott kérdés tehát, de a válaszokat minden bizonnyal csak az idény végén kapunk.

Állandó rovatunk előző részei:

  1. Jorge Sampaoli
  2. Wayne Rooney 
  3. Arséne Wenger 
  4. Antoine Griezmann
  5. Real Madrid
  6. Andrea Pirlo

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr4212419145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása