High Pressing

Az év edzője - Premier League

2017. május 08. - kovadi

barclays-premier-league-2016-2017-wallpaper-800x450.jpg
Két fordulóval az angol bajnokság vége előtt, ideje eldöntenünk, hogy ki teljesített a legjobban a szigetországban munkálkodó szakvezetők közül. Mivel szűkítenem kell a kört, így most lássuk a listát, azzal az 5 jelölttel, akik szerintem, és az elért eredményeik alapján is joggal pályázhatnak az év menedzserének járó díjra.

 Antonio Conte, Chelsea:
682915675cl00004_antonio_co.JPGAz olasz mester hazája válogatottját hagyta ott, a londoni csapat kedvéért, s vette át 2016. nyarán, az akkor éppen igen komoly hullámvölgyben lévő gárdát. Az első pár mérkőzése pocsékra sikeredett a kékek kispadján, 6 forduló után csak a 8. helyen állt az együttes a bajnokságban. Aztán az Arsenal elleni, idegenben elszenvedett 3-0-as vereség után Conte szisztémát váltott, visszatért a  "gyökereihez", és az általa nagyon kedvelt 3 védős rendszert kezdte el alkalmazni. 

lineup-1411.pngEzután sorra jöttek a győzelmek, az őszi hajrában 13-as veretlenségi sorozatot tudhattak magukénak, s ebből hat találkozón még csak gólt sem kaptak. A képen is látható 3-4-3-as felállás tehát meghozta a várt sikert. Az elfeledett és többször kölcsön adott Victor Moses-t és az egyik új szerzemény, Marcos Alonso-t szárnyvédőként kezdte használni, így előttük a széleken, szabadon, a védekezés terhétől mentesen támadhatott Hazard és Pedro. De a legnagyobb érdeme talán az, hogy Diego Costa-t sikerült megzaboláznia, s most már idejét sem tudni mikor kapott utoljára pirosat a spanyol.(Conte egyébként háromszor is megkapta a hónap menedzsere díjat) Összességében a londoni kékek nyújtották a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a szezon során, s ha utolsó meccseiket behúzzák, (Middlesbrough, West Brown, Watford, Sunderland) akkor bajnoknak mondhatják magukat. 

 Mauricio Pochettino, Tottenham Hotspur:promo287324424.jpgPoch 2013. januárjában érkezett Angliába, a Southampton együtteséhez, s 2014. nyarán szerződtette jelenlegi csapata. Egy fiatal, de éretten futballozó gárdát épített Londonban. Olyan labdarúgókat nevelt ki, akik jelenleg már az angol válogatott alapemberei, s még egy jó pár évig azok is lesznek, gondoljunk csak Harry Kane-re, Dele Alli-ra, vagy Kyle Walker-re. Az argentin edző alapfilozófiája a letámadásos védekezésre épül, már magasan fent, az ellenfél térfelén megkezdik a defenzív játékot. Emellett rengeteget futnak, meccseként csaknem 115 km-t. Látványos, sok gólos mérkőzéseket produkálnak, 35 mérkőzésük alatt 71 találatot jegyeztek(második legjobb a ligában) és összecsapásonként átlagosan 17.4 lövést eresztenek meg az ellenfél kapujára. Valamint a saját portájuk előtt is kifogástalan a teljesítményük, ugyanis mindösszesen 23 alkalommal kapituláltak (ez a legkevesebb a bajnokságban). Jelen pillanatban a második helyen állnak a táblázaton, 4 pontra a Chelsea mögött, s matematikai esélyük még van a végső győzelemre. A Bajnokok Ligája indulást például már biztosan elérték, s dobogó második foka sincs veszélyben a sarkantyúsok számára. Pochettino három szezon alatt rég látott magasságokba emelte a  Spurs-t, s az idei performanszával biztosította a helyét a Top 5-ben. 

Marco Silva, Hull City:rs_20170106150759.jpg

A 39 éves szakember,  2017. januárjában érkezett a Hull City-hez, az elbocsátott Mike Phelan helyére. A portugál menedzser egyébként irányította már az Estoril, a Sporting CP és a görög Olympiacos csapatát is. Egyszeres görög bajnok és a Sporting-al elhódította a portugál szuperkupát. Mégis sokan kétkedve fogadták az érkezését, s nem jósoltak fényes jövőt a fiatal tréner számára. Aki erre rácáfolt...
Első mérkőzését a Tigrisek kispadján 3-1-re megnyerte a Bournemouth ellenében, majd az ezt követő találkozóin sikerült ponttal távoznia a Manchester United otthonából, és csapata hazai pályán, 2-0-ra verte a Liverpool-t. Érkezése előtt a Hull 20 forduló alatt csupán 13 pontot gyűjtött, azóta, 16 mérkőzésen 19-et. Egyértelmű tehát a javulás. Igaz, még mindig a kieső zónában "pihennek", de ez inkább Mike Phelan, mint Silva hibája. Ha esetleg nem sikerülne bent tartania az első osztályban a klubot, karrierje miatt akkor sem kell aggódnia , ugyanis megmutatta, ha megkapja a lehetőséget élni tud vele. Valamint sajthírek szerint az FC Porto együttese szívesen látná a kispadon. Idei teljesítménye, -még ha csak fél szezonos is- egyértelműen a legjobbak közé emeli őt, és emiatt még az 'Új Mourinho' becenevet is megkapta. 

Eddie Howe, Bournemouth:eddie-howe.jpg

Az angol szakvezető az idei és az elmúlt évekbeli teljesítményével is felkeltette sokak figyelmét, köztük az enyémet is, így itt a helye a "nagyok" közt. Howe már másodízben vezeti a Cseresznyések csapatát, először 2008. decemberében nevezték ki, szezon közben, az akkor még a 4. osztályban szereplő gárda élére, és rövid időn belül a másodosztályig juttatta őket.(Igaz a Burnley-t is trenírozta eközben.) 2015.-ben meg is nyerte a Championship-et, s ez azt jelentette, hogy a klub történetében először a Premier League-ben szerepelhet majd a csapat. Már csak a hűsége miatt megérdemelne egy szobrot Bournemouth városának szívében, ugyanis játékosként is szerepelt az egyesületnél, és itt is nevelkedett, de ő erre még rátett egy lapáttal, s nevelőegyesülete legnagyobb sikereit hozta el a szurkolóknak. eddie_howe_trophy.jpg
Persze, mindenki azt hitte, hogy egy ilyen "kis" csapat, ha feljut, retúr jegyet vállt, s azonnal ki is esik az első divízióból, (megjegyzem jogosan) de mint, tudjuk nem így történt. A 2015-2016-os szezonban mindent egybevéve csak 3 forduló erejéig tartózkodtak a veszélyzónában, s egy alkalommal még a 11. pozíciót is birtokolták. Az idényt végül a 16. helyen zárták. A mostani évadban ennél is jobb teljesítményt nyújtanak, erős középcsapattá váltak, s matematikai esélyük még akár a 8. hely elérése is van. (Márciusban megválasztották a hónap menedzserének.)

 Ronald Koeman, Everton:ronald-koeman-everton-press-conference-media-finch-farm_3485859.jpg

Az 54 éves szakember idén vette át a liverpooli klub irányítását, előtte két évet töltött a Southampton csapatánál. A szentek vezetőedzőjeként soha nem látott magasságokba emelte a gárdát, s több, mint egy évtized után vezényelte őket újra a nemzetközi porondra. A holland tréner idén sem hazudtolja meg önmagát, kiváló szezont fut a kékekkel, még úgy is, hogy nem biztos, hogy elérik a szezon elején kitűzött célok mindegyikét. Letudták győzni az Arsenal-t, a Manchester City-t, és oda-vissza a tavalyi bajnok Leicester-t is. Hazai pályán 18. meccsükből 12-t megnyertek a kékek, és csak 2-t veszítettek el. Ha csak a hazai szereplést, vagy a 2017-es naptári évi teljesítményt vennénk alapul, akkor a harmadik helyen állnának a tabellán. A sok sérült ellenére is kiváló játékot mutattak, Koeman remekül dobta be a fiatal, utánpótlásból az első kerethez felhozott labdarúgókat, akik meg is hálálták a bizalmat. Ha hagynak neki időt, s ő sem akar távozni, nagy dolgokat érhet még el jelenlegi állomáshelyén. Így tehát nem kérdés, hogy itt a helye a Top 5-ben.

Nálam Conte kapja a díjat, s a dobogóra felfért még Pochettino és Eddie Howe.000cf1bdd2451017674803.jpg

ui: ha az 'Egyéb' opciót választotta, kérem kommentben indokolja..:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr3112490823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása