High Pressing

Az év edzője - LaLiga

2017. május 31. - kovadi

Véget ért a spanyol pontvadászat, a Real Madrid öt év után újra elhódította a bajnoki címet, Zinedine Zidane vezényletével. Vajon ez egyben azt is jelenti, hogy ő a LaLiga idei szezonjának legjobb menedzsere? 
Erre keresem a választ...

Természetesen ezt nem lehet teljesen objektíven megtenni, s nem is kerülhet minden vezetőedző nagyító alá, így hát létrehoztam egy listát, amelyben 5 tréner munkáját vizsgálom, s közülük választom ki a díjazottat, s bocsátom vitára a döntésemet.. :) 

Kezdjük akkor a már említett, friss bajnok Zidane érdemeivel. 

zidane_laliga_ap.jpg

Zidane-ra valószínűleg sosem a zseniális taktikai húzásairól és a kiváló stratégiai érzékéről fogunk emlékezni, s ebben az idényben sem ezek az erények hozták meg számára, s a királyi gárda számára a sikert. Sokkal inkább a fegyelem, s a töretlen motiváció amit megteremtett az öltözőben, s a pályán. Minden labdarúgó játszani szeretne, ez örök igazság, s Zidane ezt tudja, hiszen ő maga is az volt egykoron. 

A keret minden tagját biztosította arról, hogy lehetőséget fog kapni a szezon során, s így is lett. Még, a már tavaly is elégedetlenségét kifejező, James Rodríguez is kapott jó pár játékpercet. Gyakorlatilag az egész gárdát tűzben tartotta, s a bajnokság vége felé a ligameccseken a "tartalék" csapatot játszatta, míg a BL találkozón rendre az első osztag szerepelt. Mesteri szintre fejlesztette a rotáció művészetét, s remekül értette meg a játékosokkal, hogy ez nem csak a klubnak, hanem személyesen nekik is jó, kifizetődő. Ezzel a húzással stabilitást és nyugodt légkört teremtett a Bernabeu-ban, s azon kívül is. Ami nem feltétlenül volt jellemző a csapatra ezt megelőzően, gondoljunk csak a Mourinho-éra rengeteg botrányára, balhéjára.  

Íme egy statisztika a madridi "B" gárda teljesítményéről. 35 gól és 25 gólpassz összességében. Ehhez képest a rivális Barcelona cseréi csak 18 gólt és 7 asszisztot jegyeznek. 

Nem kérdés, hogy Zizu rászolgált az év menedzsere díjra. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A következő jelölt, Jorge Sampaoli. 

skysports-jorge-sampaoli-sevilla-champions-league_3901771.jpg

Mint tudjuk, az argentin tréner egy év után elhagyta a Sevilla együttesét, hogy hazája válogatottját vezesse, de amit a csapatból kihozott, amellett nem lehet, s nem is szabad elmenni szó nélkül. A tavalyi évhez képest egyértelműen kimutatható a fejlődés a játék majd minden elemében. Többet birtokolták a labdát, több gólt szereztek, s jobb helyen végeztek a tabellán a '16-17-es évben, mint azt megelőzően, igaz a 4. hely csalódás lehet, hiszen sokáig úgy tűnt akár a dobogó alsó foka is meglehet.

A változások az előző szezonhoz képest. 

Nagy kár, hogy Sampaoli nem marad, hogy folytassa amit elkezdett, s azért is, mert üde színfoltja volt a spanyol közegnek lobbanékonyságával, s őszinte megnyilvánulásaival. Sok sikert kívánok neki !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A lista soron következő edzője, Mauricio Pellegrino, a kupadöntőt játszó Alaves menedzsere.  

letoltes_5.jpg

A következő szezontól már nem én leszek az Alaves vezetőedzője. Szeretném megköszönni a klub minden tagjának a segítséget, főleg a játékosoknak, akik a legtöbbet tették hozzá, hogy ez az együttes abba a pozícióba kerüljön, amit megérdemel. Biztos vagyok benne, hogy a gárda nélkülem is képes lesz folytatni a megkezdett utat, s elérni a kitűzött célokat. 

Mondta Pellegrino hétfőn, két nappal az elvesztett döntő után...

Ugyan azt még nem tudni, hogy a 45 éves szakember hol folytatja pályafutását, de az biztos, hogy kiérdemelte a helyet a listán. A legtöbb nagy csapatnak megnehezítette a dolgát, legyőzte a Barcelona-t a Camp Nou-ban, oda-vissza megverte a Villarreal-t, kétszer is pontot rabolt a Bilbao-tól és az Atletico Madrid együttesétől is, s végük a 9. helyen végzett a bajnokságban. Ráadásul a Spanyol-kupa döntőjéig eljutott, igaz ott a Bara ellen nem sok esélye volt, nagyjából 20 percig voltak partiban az ellenféllel. De így is sikeresek mondható a szezon a Vitoria-gasteiz-i klub számára, főleg annak fényében, hogy egy éve még a másodosztályban szerepeltek, 6 éve pedig a harmadik számú ligában. Kijár tehát a dicséret az argentin mesternek!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Két kiadó hely maradt még...

José Luis Mendilibar, Eibar.

Eibar városa Baszkföldön, Észak-Spanyolországban található, lakosainak száma: 27 528 fő, míg a stadion látogatottsága, az idei évben átlagosan 5,300 fő volt. Egy olyan klubról beszélünk amely története nagy részét a másod-, illetve a harmadosztályban töltötte, s csak 2014. óta a LaLiga tag. Azóta viszont folyamatosan... gettyimages-455883356_0.jpgEz a kicsit több, mint 5000 szurkoló, és 27 000 polgár csodát élhetett át idén, csaknem az összes nagyobb klubnak meggyűlt a baja az Eibar-al, s mendilibar vezetésével a baszk kiscsapat közel állt a lehetetlen eléréshez, hiszen sokági úgy tűnt meglesz a nemzetközi kupaszerepléshez szükséges pozíció valamelyike. Nagyszerű csapatjáték jellemezte őket, minden egyes labdarúgó erején felül teljesített a közös cél érdekében. Mindenképpen a szezon meglepetése az ő szereplésük. Illendő tehát megemelnünk a kalapunkat José mester előtt. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...s végül, de nem utolsó sorban Fran Escribá, Villarreal. fran-escriba-nuevo-entrenador-villarreal_943416764_111169342_3000x2001.jpgA spanyol tréner első idényében az Európa-liga főtáblát érő, 5. helyre vezette csapatát, de egészen februárig még a BL selejtezős 4. pozícióra is esélyük volt. Escribá kiválóan megszervezte a védelmet, a bajnokságban a második legkevesebb gólt kapták az Atleti után.Élmény volt nézni a sárga-tengeralattjáró játékát, szinte egész évben. Voltak nehezebb periódusai a gárdának, de az kiírás végére magunkra találtak, többek között Simeone legénységét is sikerül legyőzniük április elején. Nem csoda tehát, hogy a Villarreal vezetősége hosszabbított az 52 éves edzővel.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Íme tehát a teljes lista. Nálam első helyen Zidane szerepel, a dobogó második fokán José Luis Mendilibar, s a legalsón pedig Jorge Sampaoli. 

Jöjjön a szavazás..

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr5012554513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása