High Pressing

Átigazolási körkép - Guardiola és a Manchester City

2017. július 24. - kovadi

Rövid összegzés Pep Guardiola és csapata tevékenységéről a 2017-es nyári átigazolási időszakban.

guardiola-e1473405307814.jpg

Az már az előző idényben kiderült, hogy a 'Citynek' védőket kell igazolnia. Ezt csak megerősítette az a tény, hogy mire eljutottunk 2017. júliusáig, addigra Gaël Clichy, Bacary Sagna, Pablo Zabaleta és Aleksandar Kolarov is elhagyta a csapatot, ami azt jelenti, hogy szélső védő nélkül maradt a katalán tréner által menedzselt keret. Arról nem is beszélve, hogy Willy Caballero, (aki sokáig csak második számú kapus volt Joe Hart mögött is távozott, ahogy maga Hart is, s a tavaly, a Barcelonától szerződtetett Claudio Bravo sem nyújtott maradandót, így várható volt, hogy egy új hálóőr is érkezik a manchesteriekhez. 

Ehhez képest elsőként egy támadó szellemű középpályást igazolt a gárda, Bernardo Silva személyében. A Monacoval kiváló szezont záró portugál 50 millióba került, euróban. Még ha a tehetsége vitathatatlan is, inkább hosszútávon lesz igazi értéke a csapatnak, mint sem a következő idényben, s valószínűleg sokan David Silva utódját látják benne. Pep is...bernardo-silva-social-reaction.pngA klub viszonylag hamar letudta a kapus kérdést is, hiszen már június elején bejelentette a brazil kapus, Ederson Moraes érkezését. A portás a Benfica csapatától érkezett 40 millió euró ellenében. (transfermarkt.com)ederson.jpgVéleményem szerint a fiatal Ederson jó igazolás lehet, a Pep-féle játékba abszolút beleillik, kiválóan bánik a labdával, lábbal is, s az előző idényben megmutatta a BL-ben, hogy megérett egy komolyabb szintű kihívásra. Ez az lesz..

 

Ketten összesen 90 millió 'ojróba' kerültek. Viszont sehol egy védő...


Aztán elérkezett július...Guardiola kerek 10 nap alatt szerződtetett három, átlag feletti támadó potenciállal rendelkező szélső védőt, s ha tippelnem kellene Txiki és Pep még nem végeztek. 
A lista: Kyle Walker 51 millió, Danilo 30 és Benjamin Mendy 57 (szintén transfermarkt). 

Walker nem kérdés, hogy jó igazolás, sajnos az árát befolyásolja az őrület ami jelenleg zajlik a piacon, (pl: Moratat a Chelsea közel 70 millióért vette) valamint valószínűleg az is, hogy angol válogatott, s mostanában az szigetországi játékosoknak felment az áruk. (Nem minden esetben érthető módon). Egyébként jól ismeri a Premier League-t, a Tottenhamben játszott évekig, remek felfutásai vannak, tipikusan a modern szárnyvédő megtestesítője. A beadásain kell picit javítania, valamint sokszor elfelejt visszaérni a saját kapujához, de a katalán edző kezei alatt sokat fejlődhet a jövőben.

Danilo és Mendy már máskérdés. Előbbi a Real Madridtól érkezett, ahol kiegészítő ember volt csak Carvajal mögött, igaz valószínűsíthetően itt is az lesz. Jól tud beszállni a támadásokba, s a védőmunkájával sincs sok probléma, szerintem hosszútávon remek kiegészítő ember lehet. Az ára meg hát...kétszeres Bl győztes, spanyol bajnok és még is csak a királyi gárdától jött.

Mendy igazolása már kérdésesebb. A 23 éves balbekk sosem bizonyított igazán magas szinten, egy jó éve volt a Monaco színeiben, ahol azért az látszott, hogy elsősorban nem a remek védőmunkája lesz az amivel felhívja magára a figyelmet. Ha mondjuk az ára nem 57, hanem 27 millió, vélhetően kevésbé kételkednék a döntésben, bár azt meg kell hagyni, Guardiola ért a fiatal játékosok "neveléséhez".

...s ha már fiatal játékosok, a brazil tehetség, a 19 éves Douglas Luiz, a Vasco da Gama egykori középpályása (12 misi fejében) is a kékekhez került. 

A mérleg tehát:

Bevétel az átigazolásból: 45 millió (Mooy, Rubén Sobrino, Ünal, Nolito és Kolarov távozott).
Kiadás: 240 millió (és még nincs vége).

Összességében szerintem jól költekezett eddig a City és látjuk, hogy más csapatok is horribilis díjakat fizetnek ki egy-egy játékosért, s ha valóban minőségi labdarúgókat akar valaki igazolni, meg kell fizetni az magas árat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr1412684871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása