High Pressing

Sorsoltak a BL-ben

2018. március 16. - kovadi

Túl vagyunk a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőin és a ma délben kezdődő sorsolás után már azt is tudjuk, hogy milyen párharcok várnak ránk a negyeddöntőben. Láthatunk angol derbit és megismétlődik a tavalyi döntő is.
29244309_507408932986897_4289683764671414272_n.jpg

Barcelona - AS Roma

Talán az egyik legkiélezettebb párharc lesz a katalán és az olasz csapat találkozója. Legalábbis taktikailag. Ugyanis mindegyik oldalon zseniális taktikai érzékkel megáldott edző ül a kispadon. Ami még ezen kívül közös a két trénerben, hogy mindketten első idényüket töltik jelenlegi csapatuknál, viszont kettejük közül egyértelműen Valverde lehet elégedettebb.

A bajnoki elsőség csak egy karnyújtásnyira, a kupában döntőbe jutottak és az előző fordulóban összességében abszolút megérdemelten, nyugodtan jutottak tovább a Chelsea ellen. Azzal a nyugodtsággal ami egész évben jellemző rájuk. Hatalmas a kontraszt a csapat játékában a Luis Enrique érához képest. A hangsúly ismét a középpályán van, valamint Valverde visszatért az évekig jól működő letámadásos védekezéshez. Leegyszerűsítette a játékot, minden apró elemét gondosan kimunkálva. Felmérte a keret adta a lehetőségeket, s mindenkit úgy állított csatasorba, hogy kétség sem férhet a feladatkörökhöz. Hála ennek és a már-már tökéletesen működő gépezetnek, Messi sokkal szabadabban játszhat, a pálya bármelyik területén felbukkanva, ami meg is látszik teljesítményén. Idén 26 bajnoki meccsen 12 gólpasszt jegyezett, míg ez a szám tavaly "mindösszesen" 9 volt (32 meccsen). Látva tehát a mostani formát, illetve figyelembe véve, hogy a szezonban a spanyol szuperkupadöntőben elszenvedett vereséget leszámítva, a katalán csapat nem kapott ki tétmeccsen, nehéz elképzelni, hogy a farkasok jussanak tovább.

Ami mégis mellettük szólhat az Eusebio Di Francesco személye. Di Francesco  az újvonalas olasz edzők táborát képviseli. Sokat figyelmet fordít a védelemre, de nem felejt el támadni sem. A Sassuolonál töltött évei alatt többek között a csapat jó támadó játékának köszönhetően kijutott a nemzetközi porondra, ami egy 40-ezres, Olaszországban kisvárosnak számító település együttesétől nem rossz. (jelenleg kieső helyen állnak Eusebio távozása után). 

3339_6zkul8l.jpg

Picit a Romáról is...

Totti tavalyi visszavonulása, Spaletti távozása, az új sportigazgató Monchi érkezése, a kitűzött célok és az új stadion építésének tervei kimondatlanul is mind-mind azt jelentik a Roma szurkolók számára, hogy egy darabig nem álmodozhatnak semmilyen elsőségről. Láttunk már hasonló esetet a világfutballban. Gondoljunk csak az Arsenalra, vagy a Lyonra. Bármilyen végső győzelem, nem várt eredmény plusz lenne tehát az olasz fővárosiaknak. Mégis esély mutatkozhat számukra. Hiszen a BL negyedöntőjébe esélytelen csapat nem jut be. Európa 8 legjobb csapata küzd egymással..és ahogy fent már megénekeltem, az új edző, Di Francesco kiválóan teljesít idén. December, januárban volt ugyan egy nagyobb hullámvölgye a csapatnak (melyiknek nincs olykor-olykor?), de ezt leszámítva remek teljesítményt tesznek le az asztalra hétről hétre. A BL egyik halálcsoportjából elsőként jutottak tovább (Chelsea, Atletico, Astana), a bajnokságban a 3. helyen tanyáznak. Ha szükséges akkor könyörtelen célfocit is tudnak játszani, de képesek a szép futballra is.  Az előző hétvégén például azt a Napolit ütötték ki 4-2-re, mely játékának csodájára jár a fél világ...s ezzel könnyen lehet, hogy ők  azok akik eldöntötték az olasz bajnokság végkimenetelét. Ugyanis ezzel a vereséggel a Napoli visszaesett a második helyre.

Tippünk: Barcelona 70-30 AS Roma

Előzetesen tehát a spanyol óriás az esélyesebb, de jó lesz vigyázni, hátha valami hasonló történik megint:

Sevilla - Bayern München

A Sevilla nem kis meglepetésre kiütötte a Manchester Unitedet az előző körben, míg a Bayern nagyon simán, összesítésben 8-1-el jutott tovább a török Besiktas ellenében. 

A spanyoloknak idén bőven kijutott a jóból. A szezont Eduardo Berizzóval kezdte a gárda, de a hosszan tartó negatív széria következtében elköszönt tőle a vezetőség.(Nem mellékes, hogy Berizzónál novemberben prosztatarákot diagnosztizáltak, mely természetesen befolyással volt a csapat teljesítményére.)Helyét az AC Milantól meneszett Vincenzo Montella vette át. Montella egyébként nem kezdett rosszul, igaz gyűjtött pár nehezen magyarázható vereséget, például kikaptak az ősi rivális Real Betis ellen, mely 5 gólt ezelőtt még sosem lőtt Sevillában. Edzői kvalitásai leginkább a Fiorentina csapatánál mutatkoztak meg, a Milant nem sikerült összegyúrnia a nagy nyári költekezés után, novemberben menesztették a klub játékát és eredményeit látva. Az egykori gólgyáros nem sorolhatóa hagyományos olasz edzők közé. Taktikailag kevésbé felkészül, mint mondjuk Di Francesco, sokkal közelebb áll hozzá a spanyolos játék.Meglátjuk mire megy majd hispániában...
15146348220959.jpg
Érdekesség a párharcban, hogy a Bayern régi-új térnere, Jupp Heynckes is egy elbocsátást követően kapott lehetőséget. A bajor klub a 17/18-as szezont Ancelottival a kispadon indította, de a sikeredző másfél év alatt sem tudott megfelelően alkalmazkodni a Németországhoz és főleg a vezetőséghez, így mennie kellett. Heynckes érkezését hivatalosan október 9-én jelentették be. Azóta mindössze egy veresége van a münchenieknek és több, mint bíztató előnyt építettek fel a bajnokságban. A második Schalke 20 ponttal lemaradva követi őket a tabellán. Így tehát bátran koncentrálhatnak a BL-re. A hagyományokat, a múltat és a kereteket tekintve egyértelműnek tűnik, hogy ki jut a majd legjobb 4 közé. 

Tippünk: Sevilla 20-80 Bayern München

 Juventus - Real Madrid 

Revans? Újabb madridi siker? Taktika? Rutin? 

Rengeteg a kérdés az összecsapás kapcsán. Akár a döntő is lehetne ismételten a két csapat formájára és eddigi meccseire tekintettel. Toronymagasan a két legmeggyőzőbb együttes találkozik egymással. Mindkettőnél lassan már szokássá válik, hogy az év elején leírják őket. De ahogy Allegri fogalmazott, tavasszal kell formában lenni, amikor a legfontosabb meccsek jönnek...és ezt mindkét gárda komolyan is veszi. 

k_epa20170603136-1024x575.jpg

A Real ősszel bukdácsolt a bajnokságban, összeszedtek egy kétség kívül ledolgozhatatlan hátrányt a Barcelonával szemben, míg a kupából kiestek idejekorán. A BL csoportköréből csak másodikként jutottak tovább a Spurs mögött. Ronaldo ősszel mindösszesen 4 gólt jegyzett a LaLigában, igaz a Bajnokok Ligájában 9-et gurított. A 18-as naptári évben azonban 12 meccsen már 18-nál jár. A PSG-nek az előző körben például 3-at lőtt. Kijelenthető tehát hogy formába lendült ő is és a csapat is. Zidane a tavalyi rotációs taktikáján nem változtatva, egységesen tűzben tartva minden játékosát próbál csodát tenni. Ugyanis kétségünk ne legyen afelől, hogy a cél az, hogy a duplázás után, harmadjára is felüljenek Európa trónjára, ami bizony egy csodával érne fel. Igaz sokak szerint PSG ellen is csoda kellett volna a továbbjutáshoz. Elég volt a rutin..

Az olaszok pedig egy hajszál híján kiestek a nyolcaddöntőben a Tottenham ellen. Vagy mégsem? Lehetséges, hogy Allegri valóban akkora zseni, mint azt sokan gondolják? Vagy még nagyobb? Látszólag két szimpla csere volt a visszavágón Lichsteiner és Asamoa behozatala. De valójában ennél jóval többről volt szó. A rutinos de már nem a fénykorát élő Barzagli mellett sokszor és játszi könnyedséggel futott el a Spurs koreai játékosa Son. Több, hatalmas helyzetet is kialakítottak az angolok és a gólt is a koreai támadó szerezte. Úgy tűnt kiesnek a zebrák és Pochettino edző mennybe megy. Aztán jött a két csere amelyre a szigetországiak trénere nem tudott időben reagálni, megerősödött a Juve széljátéka, lefoglalván az ellenfél szélsőit, akik védekezésre kényszerültek...és kaptak is két gólt. Utána már hiába jöttek cseremberek, felívelt labdák, átlövések, látszott a Juventus innen már csukott szemmel is lehozná.

5a8409341400338e2c000002.jpg

Mi szól tehát a Juve mellett? Minden. Ahogy a Madrid mellett is. Kétségtelenül ez a legizgalmasabb párharc a négyből. 

Tippünk: Juventus 55-45 Real Madrid

 Liverpool - Manchester City

Egy angol csapat biztosan a Bajnokok Ligája legjobb négy együttese közé jut. Erre utoljára 2 éve volt példa, akkor a Manchester City érte el az elődöntőt. 

Az előző fordulóban mind két csapat magabiztosan lépte át ellenfelét. A City a svájci Baselt ütötte ki 5-2-re, míg a vörösök a Portot búcsúztaták 5-0-ás összesítéssel. A favorit a fogadóirodák szerint is a manchesteri klub, de érdemes megnézni a két gárda és a két edző egymás elleni mérlegét. 

630725014.jpg

Idén négy veresége van a Manchester Citynek, abból egyet pont a Pool ellen szenvedett el. Guardiola legénysége uralja a a bajnokságot, 16 ponttal vezet a rivális MU előtt, azonban az bizonyos 4-3-ra elveszített meccs nem mutat jól. Az első félidőben könnyeden lefocizta a Liverpool ellenfelét. Klopp pedig felülmúlta Guardiolát. Egyébként Klopp ellen vesztett legtöbbször a katalán edző pályafutása során, szám szerint hatszor, a tizenkét alkalomból amikor találkoztak együtteseik. Ezek között volt német bajnoki, német kupa és német szuperkupa meccs is, a négy PL találkozó mellett. Egyszóval a statisztika Jürgen Klopp mellett szól, aki a következőket mondta  a sorsolás után:

Nyílván nem mi vagyunk a párharc favoritjai, de a negyeddöntőben már nincsenek is favoritok. Na jó, talán kettő, a Bayern München és a Barcelona. De hála Istennek ez futball és még semmi sem dőlt el.”

Valóban semmi sem dőlt még el, de annyi biztos, hogy izgalmas, élvezetes csatát láthatunk majd. Az angol pontvadászat  két legtöbb gólt jegyző csapata lép majd pályára. A City 30 találkozón 85 találatot ért el, míg mostani ellenfele ugyanennyin 68-at. Mindkét fél közel 18 lövést ereszt meg meccsenként a riválisok kapujára az összes sorozatot figyelembe véve. Várhatóan a támadófocié lesz a főszerep.

 Tippünk: Liverpool 40-60 Manchester City

Szavazás:

A találkozók dátumai:

Odavágók:

  • Április 3: Juventus v Real Madrid, Sevilla v Bayern Munich
  • Április 4: Barcelona v Roma, Liverpool v Manchester City

Visszavágók:

  • Április 10: Manchester City v Liverpool, Roma v Barcelona
  • Április 11: Bayern Munich v Sevilla, Real Madrid v Juventus

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr6712802904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása