High Pressing

Ki legyen a Barca következő edzője? - első rész

2017. május 02. - kovadi

A fél világ ezzel a kérdéssel foglalkozik azóta, hogy a jelenlegi vezetőedző, Luis Enrique bejelentette, hogy az idei az utolsó szezonja a katalán csapat kispadján. 

arca.jpg

Jómagam a 02/03-as szezontól, Luis Van Gaal utolsó, a Barcelona élén eltöltött idényétől követem aktívan a klub életét. Láttam már számos vezetőedzőt, sikeresebbnél sikeresebbeket, s volt olyan is, aki inkább a negatív teljesítmény miatt hagyott bennem mély nyomot.
Készítettem egy listát, amelyen szerepel azoknak a neve, akik véleményem szerint megfelelő utánpótlásként szolgálhatnak. Vagy éppen az ellenkezője...

Az első helyen nem lehet más, mint a személyes kedvencem, a Manchester City jelenlegi trénere, Joseph Guardiola.josep-guardiola-joan-laparta-barcelona.jpg

Pep számomra mindig is A tökéletes edző lesz, teljesen mindegy milyen hullámvölgybe kerül éppen az aktuális csapatával, vagy, hogy milyen módon kezdi ki Őt a sajtó és az ellendrukkerek. Amit a katalán csapatért tett, mind játékosként, mind edzőként, az felülmúlhatatlan, s megismételhetetlen. Talán csak Cruyff öröksége nagyobb, mint Guardiola hagyatéka. A B csapat tréneréből lett menedzser mindent megnyert, amit meglehet, s azt már rögtön az első évében. Persze, sokan azt mondják, hogy nem az Ő érdeme, mert olyan labdarúgók alkották a gárdát, mint Xavi, Iniesta, Puyol, Henry, Eto'o vagy a fiatal Lionel Messi, de ettől még Ő volt az aki a taktikát, a csapat játékát kitalálta, s új szintre emelte a katalánok identitását, és vele együtt a modern focit. Továbbfejlesztette a Cruyff által, Spanyolországban meghonosított, holland totális futballt, s kora egyik legkiemelkedőbb vezetőedzőjévé vált. Mikor megkérdezték Pep-től, hogy visszamenne-e edzősködni egykori klubjához, így válaszolt...SAJNOS:

Én már nem fogok edzeni a Barcát. Az a meggyőződésem, hogy az életben ciklusok vannak, és az enyém ott befejeződött.

Pep Guardiola tehát nem fog visszatérni, legalábbis most még biztosan nem. (Én még reménykedem)

A következő jelölt nem más, mint Mauricio Pochettino, a Tottenham Hotspur menedzsere.pochettino-point_0.jpg

Pochettino volt a kisebb katalán csapat, az Espanyol trénere, majd ezt követően Angliába tette át a székhelyét, a Southampton-hoz, majd onnan a fővárosba, Londonba igazolt. A Southampton-ban töltött egy éve alatt vált igazán nagy "sztárrá". A gárda történetének legjobb Premier League helyezését érte el az Argentin vezetésével, s ez kellet ahhoz, hogy az egyel magasabb szinten lévő Tottenham felfigyeljen rá, s elhalássza a vetélytársak elől. S milyen jól tették ezt a Sarkantyúsok vezetői. Poch előtt is voltak kiemelkedő sikerei a fővárosiaknak, de az Ő érkezésével stabilizálódott a gárda.Első évében 5., másodikban 1 pont híján második helyen végzett a táblázaton a klub, míg idén a legrosszabb esetben is megvan nekik a dobogó második foka, de még a bajnoki címért is versenyben vannak. Csapatait a magas labdabirtoklás, az erős letámadás és a rengeteg munka jellemzi. Véleményem szerint passzolna a Barca filozófiájához, s felrázná kicsit a megfáradt keretet. De valószínűleg Ő sem tesz eleget a kívánságomnak, s nem igazol Barcelonába, legalábbis a legutóbbi interjúja erre enged következtetni:

A mai futballban nehéz lojálisnak lenni, és nem is divat már, azonban én játékosként is törekedtem erre, menedzserként sincs ez másképp.

Hogy mennék-e a Barcához? Espanyol-szurkoló vagyok. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam…

Igen, mindent...

A sajtó szerint, és szerintem is megfelelő személy lehetne Enrique pótlására, Joge Sampaoli, a Sevilla jelenlegi edzője. (erről már korábban értekeztem is: kattints) jorge-sampaoli-sevilla-olympique-lyon-champions-league_1ut2se8sdlvum1vtr71vuk3yct_2.png
Sampaoli egyértelműen a Bielsa stílust képviseli. 3 vagy ha úgy tetszik 5 védős rendszer, gyors, kőkemény pressing jellemzi csapatait. Kiválóan tudja fanatizálni játékosait, s nagyszerűen együtt él a játékkal. Folyton az technikai zónában láthatjuk, egy percre sem tud lehiggadni, és leülni. Ez a mentalitás az, ami jót tenne a mostani keretnek, felrázná Őket, de ugyanezen mentalitást sokan "soknak" tartják a Barca kispadjára. Túlságosan lobbanékony, heves, s fékezhetetlen. Nem feltétlenül a legismertebb, vagy legjellemzőbb katalán erények ezek. Valamint úgy hírlik, az Argentin trénert hazája válogatottja is megkereste, hiszen rájöttek, ezzel a játékosállománnyal azért nem nyertek egy ideje semmit, mert nincs aki egyesítse és sikerre vezesse Őket. Sampaoli megtette ezt a chieli válogatottal, miért ne sikerülne neki egy papíron erősebb csapattal? 

Előreláthatóan tehát Sampaoli sem lesz a Barcelona következő trénere. :(

A következő részben megismerkedünk három újabb jelölttel, méghozzá három Holland szakemberrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr5112473219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása