High Pressing

Pep Guardiola, második rész - Mentor és mentorált

2017. március 08. - kovadi

Előző cikkünkben ott hagytuk abba, hogy a 19 éves Pep Guardiola a Barcelona B-ből felkerült a katalán gárda első csapatához, és elindult a siker útján. Aki pedig ezt lehetővé tette számára, aki felfedezte a gyenge fizikumú, vézna, közel sem focista alkatban rejlő hatalmas potenciált, nem más, mint az egykori játékos- és edzőlegenda, Johan Cruyff.

cruyff_guardiola_barca_barcelona_fcbarcelona_barcablog_barca_blog_cruyff_guardiola_barca_barcelona_fcbarcelona_barcablog_barca_blog.jpg

Cruyff (1947-2016) mind játékosként, mind edzőként sokat tett a mai labdarúgásért, Hollandiában is, de főként Barcelonában. Az elmúlt fél évszázadban valószínűleg senki sem volt akkora hatással a futballra, mint Ő. A sokszor a "modern futball atyja"-ként emlegetett holland zseni, az Ajax csapatában kezdte futballista pályafutását, majd 1973-ban igazolt a Barcelonához, ahol később trénerként is dolgozott, 1988-tól 1996-ig.

Johan Cruyff testesítette meg a modern futballt, edzőként továbbfejlesztette a "totaalvoetbal"-t, azaz a totális futballt és fektette le a jelenlegi Barcelona játékának alapjait. A kétszeres aranylabdás öröksége tovább él egykori játékosaiban is, akik manapság valamennyien trénerként tevékenykednek (Ronald Koeman, Eusébió Sacristán, Bakero, Michael Laudrup és maga Guardiola is.) , s a nevét örökké a legnagyobbak között fogják emlegetni.

Jóval több volt labdarúgónál, edzőnél, futballnál. Filozófiává alakította a sportágat, ikonná, halhatatlanná vált.

Pep így nyilatkozott egykori mentoráról:

Semmit sem tudtam a fociról, amíg Cruyffal nem találkoztam.

Megvédett amikor a karrierem elején jártam. Megtalálta a helyemet a pályán. Elmondta, hogyan kell viselkednem. Hogyan tartsak egy lépés távolságot a médiától… amit rám hagyott, az felmérhetetlen.

Nagy veszteség. Nem láthatjuk, amikor szeretnénk, de fontos öröksége velünk marad. Azok, akik együtt dolgozhattak vele igazán szerencsések. Mi, korábbi játékosai így vagy úgy, követői is vagyunk. Van aki edzőként, van aki sportvezetőként és van aki kommentátorként… és ez csak úgy lehetséges, ha valaki ad valamit

Kettejük kapcsolata egyedülálló a labdarúgás történelmében. Nem egyszerű munkakapcsolat volt, Guardiola apafiguraként, idolként, példaképként tekintett a holland mesterre, aki eközben barátja is volt. Pályafutása során senki sem volt ekkora hatással a jelenlegi sikertrénerre, mint Johan Cruyff. 6 évig dolgoztak együtt, és miután elváltak útjaik a pályán, azon kívül is barátok maradtak. 

Az időszak amíg holland szakember irányította Barcelonát, a csapat történelmében az egyik, ha nem a legfényesebb időszak volt.

A Dream Team névre keresztelt csapat többek között Spanyol Bajnokságot, Spanyol Kupát, valamint UEFA-Kupát is nyert, és a klub történetében először, a BEK ( a Bajnokok Ligája elődje ) trófeát is elhódította. Letámadás, labdabirtoklási fölény és végletekig türelmes, rövid passzos játék jellemezte a katalán gárda játékát. (Később Pep ezt a módszert használta fel, és emelte magasabb szintre edzőként, a barcelonai éveiben.)

Ha dominálod a labdát, dominálod a pályát. Ha neked megvan az, ami az ellenfelednek nincs, akkor csökkented a gólszerzési lehetőségeit. Ha az egyén jól teszi a dolgát, az ellenfél erényeit a saját javára tudja fordítani. A labda arra megy, amerre ő akarja. -  magyarázta a filozófiáját Cruyff

Guardiola pedig, az egyik legfontosabb láncszeme volt ennek a csapatnak. A modern irányító középpályás, akinek inkább az eszét kellett használnia, mint a fizikai adottságait és így érvényesülnie a labdarúgásban. Cruyff, egy szinte tökéletes rendszert alkotott Pep számára, köré építette fel a Barcelona játékát, Ő volt a gárda mozgatórugója, aki összekötötte a támadósort a védelemmel, és közben az edző meghosszabbított kezévé vált a pályán, s a pályán kívül is, gyakran remek taktikai meglátásaival segítette edzője és csapattársai munkáját. 20 éves korára stabil kezdőjévé vált a csapatnak, elegáns, magabiztos játék jellemezte. Bemutatkozása után alig másfél évvel, 1992. május 20.-án , a Sampdoria ellen megnyert BEK-döntőben is pályára léphetett, ez volt pályafutása első nagy győzelme.

european_cup.jpg

A holland vezetőedző 1996-ban, viharos körülmények között távozott a katalán gárdától, hiszen, az eleinte sikeres időszakot követően,  az utolsó két évben, egyszer sem sikerült előkelő helyen végezniük a bajnokságban, s pozícióját Bobby Robson vette át. Az angol edző azonban csak rövid ideig dolgozott Barcelonában, Őt Luis Van Gaal követte a kispadon. Guardiola ebben az időszakban is megtartotta pozícióját az öltözőben , s továbbra is csapatkapitányként vezette a csapatot. A Dream Teamből több játékos is távozott ezekben az években, de jöttek olyan új igazolások, mint Luís Figo vagy a brazil Ronaldo, Pep pedig eközben, az állandóságot képviselte a csapatban. Az 1996–97-es szezon végén a Barcelona visszautasította az AS Roma és a Parma ajánlatát is, és bonyolult tárgyalások után 2001-ig hosszabbított ikonjával. Így a kivásárlási ára 15 milliárd pezeta lett, amivel a második legdrágább játékos volt a spanyol bajnokságban.

A taktikailag magasan képzett játékos, 2001-ig volt a Barcelona első csapatának tagja, igazi klublegendaként távozott a Nou Campból. Ezután játszott még Olaszországban ( Breschia, As Roma), az Egyesült Arab Emírségekben( Al -Ahli) illetve Mexikóban, egy rövid ideig.

2006. novemberében jelentette be visszavonulását, hogy újult erővel vágjon bele a rá váró kihívásokra, mint labdarúgóedző.

Pep-et egykori társai búcsúztatják , utolsó mérkőzésén a Barcelona színeiben.

guardiola_last_game.jpg

Innen folytatjuk a következő részben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr6712322163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása