High Pressing

Pep Guardiola, negyedik rész - Hazatérés

2017. április 03. - kovadi

2007.-ben Pescaraban töltötte a nyarat a Guardiola és családja, Manuel Estiarte ottani villájában. Az olimpiai és világbajnok spanyol válogatott katalán vízilabdázó, Pep egyik legjobb barátja, családjaik majd minden évben együtt nyaraltak az olasz városban. Pep es Manuel egyébként 2008. óta egymás mellett dolgoznak, Estiarte a Barcelonánál a csapat és a vezetőség közti kapcsolatért felelt, míg a Bayern Münchennél, és most a Manchester City-nél a menedzser személyi asszisztensi pozícióját tölti be.

be-kbc2iyaauqtf.jpg

A családfők ezen nyaralások alkalmával, hosszú órákon át beszélgettek a világ dolgairól, de főként futballról. Az egyik ilyen eszmecsere közben Pep elmondta barátjának, hogy ajánlatot kapott egykori klubjától, ahol az utánpótlás technikai-igazgatójaként számítanának rá.

Ám ez számára nem volt elég. Ő többre vágyott, a Barcelona tartalékcsapatának edzője szeretett volna lenni. Manuel több nyilatkozatában is említi, hogy élénken él benne ez az este és az, ahogy próbálta meggyőzni Guardiolát, hogy ez rossz ötlet, s inkább fogadja el a felkínált állást. A szóban forgó gárda teljesen szétesőben volt, abban az évben csúszott le a harmadosztályba, ami gyakorlatilag a negyedik ligát jelenti Spanyolországban. Korántsem álommunka tehát, kiváltképpen egy kezdő tréner számára. A katalán mester azonban hajthatatlan volt, folyton csak azt ismételgette:

Egy nap én leszek a Barcelona edzője!

...azóta tudjuk, víziója valóra vált.

Guardiola egykori csapattársával, a Barcelona akkori sportigazgatójával Txiki Beguiristainnal tárgyalt a jövőjét illetően. Az első találkozóra 2007. júniusában, a barcelonai Princesa Sofia szállodában került sor. 

Txiki pontosan tudta milyen feladatot szán Pep számára. Ő inkább szervezőként, koordinátorként és filozófusként látta Guardiolát, ezért akarta megbízni az utánpótlás rendszer vezetésével. Pep azonban a beszélgetés elején leszögezte, megtiszteltetésnek érzi, hogy gondoltak rá, de más pozíció érdekli, méghozzá a tartalékcsapat irányítása. A katalánok erre a feladatra akkoriban Luis Enrique-t szerették volna szerződtetni, de az egykori csapatkapitány, egy hosszas beszélgetés után meggyőzte Beguiristain-t, Ő lesz a legjobb választás. 

2007. június 21.-én, hét hónappal azt követően, hogy Pep Guardiola befejezte játékos-pályafutását, kinevezték a Barcelona B csapata edzőjének. 

2694127_main_image.jpg

Első sajtótájékoztatóján így nyilatkozott a frissen kinevezett edző:

Nem volt más ajánlatom, senki nem telefonált, hogy szüksége lenne rám. Már csak ezért is nagyon hálás vagyok a klubnak, óriási megtiszteltetés számomra, hogy a B csapat edzője lehetek.

Edzőként egy senki vagyok, ezért is várom ilyen mérhetetlen lelkesedéssel a feladatot. Azért jöttem ide, hogy tudásommal bármilyen lehetséges módon segítsem a klubot. Ismerem a Barcelonát, és őszintén remélem , hogy képes leszek segíteni ezeknek a játékosoknak, hogy megismerjék azt a filozófiát amelyre szükségek lesz a klubnál. A tanítás legjobb módja,pedig az, hogy megmutatod a csapatodnak, hogy képesek győzni. Bízom benne, hogy nemcsak én de a csapatom minden tagja átérzi a megtiszteltetést ami ezzel a feladattal jár.

Guardiola drasztikus változtatásokat eszközölt új csapatánál. Sokat követelt az élet minden területén, nem csak a futballpályán. Megtiltotta a mobiltelefon használatot az edzőpályán és a csapatbuszon, a játékosok a késésenként 120 eurós pénzbüntetést fizettek, s legkésőbb éjfélkor "otthon" kellett lenniük. Az egykoron legendás hálóőr, akkoriban a keret kapusedzőjeként tevékenykedő, Carles Busquets szerint mindenkinek fel kellett kötnie a gatyáját, a kemény szabályok az edzői stáb tagjaira is ugyanúgy vonatkoztak. Ehhez a stábhoz tartozott például a későbbi Barcelona menedzser, Guardiola jobbkeze és barátja Tito Villanova is. 

A kezdeti nehézségek után beigazolódni látszott sok újítás. Az idő előrehaladtával egyre jobb formában futballozott a "renovált" gárda. A szezon során Txiki Beguiristain rendszeres vendég volt a Mini Estadiban, (a csapat stadionja) gyakran személyesen tekintette meg a tartalékok mérkőzéseit. Őszintén hitt választottjában, és úgy látta, valami rendkívüli dolog formálódik a keze alatt, amit akár az első csapatnál is lehetne hasznosítani. Pep megszállottsága és profizmusa meghozta a remélt eredményt. Az együttes megnyerte a harmadosztályt, lenyűgöző játékot mutatva, már-már a nagy csapat szintjét megközelítve. (A jelenlegi sikertréner egyébként ezt a címet tartja élete legfontosabbjának, elmondása szerint erre a legbüszkébb.)

A Barcelona vezetősége, és köztük az elnök Joan Laporta tudta, igazi kincset találtak, aki hatalmas értéke lehet a klubnak vezetőedzőként. Legalább akkora, mint amekkora játékosként volt.

Eközben első csapatánál koránt sem volt ekkora örömmámor. A Frank Rijkaard vezette együttes sorozatban a második évében maradt nagyobb trófea nélkül. A bajnokságban a harmadik helyen végeztek, míg a hazai kupától és a Bajnokok Ligájától egyaránt az elődöntőben búcsúztak. A sztárjátékosok, mint Ronaldinho, Deco vagy Eto'o formán kívül játszottak, s a magánéletük is hagyott némi kivetnivalót maga után. A brazil aranylabdás, Ronaldinho, beszámolók szerint többször ittasan, vagy másnaposan jelent meg az edzésen, nem vette komolyan feladatát. Ezt a káoszt látva, az elöljárók úgy érezték, elérkezett az idő a változásra...

Következő részünkben innen folytatjuk.

Pep Guardiolával foglalkozó cikksorozatunk előző részei:
1.rész: kattints
2.rész: kattints
3.rész: kattints

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr6712397809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása