High Pressing

Ki legyen a Barca következő edzője? - Holland vonal

2017. május 03. - kovadi

Az első részben három olyan személyről volt szó, akik megfelelőek lennének, de szinte lehetetlen, hogy átvegyék Enrique helyét. Most vizsgáljunk meg három olyan edzőt, akik nagyobb eséllyel pályáznak a katalán kispadra. Három holland származású edzőt, ami, ha a Barcelonáról van szó, csak előny lehet, hiszen a csapat történelmében kiemelt szerepe van, jó pár holland játékosnak, s edzőnek egyaránt. 

Az első ezen nevek közül nem más, mint Giovanni van Bronckhorst, a Holland válogatott és a Barcelona egykori játékosa, a Feyenoord jelenlegi menedzsere.  js117909105_getty-van-bronckhorst-xxlarge_trans_nvbqzqnjv4bqabjshwufym_fh0aruj1her-t6db6l3mqwxu597cyyji.jpg

Gio a labdarúgó pályafutását hazájában kezdte, megfordult az RKC Waalwijk-ban és a Feyenoord-ban, mielőtt a skót Rangersc csapatába, majd Angliába, az Arsenal-hoz igazolt volna. 2003-ban Arséne Wenger úgy döntött kölcsön adja a holland balbekket a Barcelonának. A katalánok elégedettek voltak a teljesítményével, hiszen egy évre rá végleg leigazolták. Összesen 105 meccsen szerepelt a Barca színeiben és a spanyol bajnokság mellett, 2006-ban Bajnokok Ligáját is nyert a klubbal. G. van Bronckhorst 2010. júliusában vonult vissza a Feyenoord csapatából. Menedzseri karrierjét a Holland válogatottnál kezdte, másodedzőként, majd hőn szeretett együtteséhez, a Feyenoord-hoz került, ahol 1 évig Ronald Koeman mellett dolgozott, mint segédedző, majd 2012.-ben átvette a rotterdami gárda U21-es alakulatát. 2013. júniusáig töltötte be ezt a pozíciót, majd 2015.-ben tért vissza, már az első számú csapat vezetőedzőjeként. Első idényében az ősi rivális PSV és Ajax mögött végzett, a harmadik helyen, de a holland kupát sikerült elhódítania, míg idén magabiztosan vezeti a bajnokságot az egyesület, s két fordulóval a vége előtt kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel meg is nyeri. 

Összességében tehát jó munkát végez Hollandiában az egykori BL győztes játékos, olyannyira, hogy az Én érdeklődésemet felkeltette. Ismeri a katalán értékeket, ismeri a katalán és a spanyol nyelvet, megvan a kellő magabiztossága és intelligenciája, s nem utolsó sorban játszott együtt Messi-vel. images_3.jpgBarca taktikája vélhetően még jó pár évig az Argentin zsenire fog épülni, így bárki is üljön a kispadon, elengedhetetlen, hogy jól kijöjjön az ötszörös aranylabdással, s Gio ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel. A vezetőség többször bizonyította már, hogy nem fél viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező edzőhöz nyúlni, és ezen döntések legtöbbje be is vált. (lásd Rijkaard vagy Guardiola) Így tehát nem látom akadályát annak, hogy Ő vegye át a stafétát Enrique-től, s Én szívesen látnám jövőre a csapat élén.

A következő jelöltem Phillip Cocu, a PSV Eindhoven jelenlegi vezetőedzője, szintén egykori Barca játékos és kiváló középpályás.phillipcocu-cropped_qzlrd98vrwok1a2oh9jp6bev3.jpg
Cocu '98-ban szerződött Barcelonába. Az akkori csapatot Luis Van Gaal vezette, s olyan játékosok fémjelezték a gárdát, mint Kluivert, Luis Figo, Guardiola, Xavi, a de Boer fivérek, Rivaldo...és még sorolhatnánk. Hat Spanyolországban eltöltött éve alatt, nyert bajnokságot és szuperkupát, valamint a klub történelmének egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát. 2004.-ben tért vissza Eindhoven-be, majd 2008 nyarán vonult vissza, az Al-Jazira együtteséből. Edzői pályafutása a PSV-ben indult, 2009 januárjától egészen 2011. márciusáig. másodedző volt. 2013.-ig az U19-es labdarúgókat trenírozta, majd ezt követően, 2013. júliusában hivatalosan is kinevezték a PSV első számú csapatának menedzserévé. Ebben az idényben csak a 4. helyen végeztek, az ezt követőben azonban megnyerték a bajnokságot, méghozzá fölényesen, 17 pont előnnyel az Ajax előtt, s mióta trénerként tevékenykedik(4 éve), 3 komoly trófeát is nyert a klubbal.
Cocu főként fiatalokra építi együttesét, nem rest bevetni a saját nevelésű játékosokat sem. A íme pár név, a teljesség igénye nélkül, amely ismerősen csenghet, s az Ő keze alatt pallérozódott: Jeroen Zoet (PSV, holland válogatott), Jetro Willems (PSV, holland válogatott), Memphis Depay ( Man.Utd, jelenleg Lyon), Georginio Wijnaldum (Liverpool, holland válogatott), vagy Marco van Ginkel (Chelsea). 

Egykori játékosunk legfőbb erénye tehát, hogy a fiatalokból kihozza a maximumot, és segít felszínre hozni a bennük rejlő potenciált. Erre a legjobb példa Depay, aki Hollandiában, Cocu-val remekül szerepelt, viszont ahogy eligazolt, visszaesett a teljesítménye, és árnyéka régi önmagának. (Nyilván ez rajta is múlik) Ezen indok nyomán érzem azt, hogy megfelelő személy lehet a katalán csapat élére, hiszen a Barcelona alap filozófiája, hogy első sorban a saját nevelésekre támaszkodik. Emellett tisztában van a holland totális futballal, sőt kiválóan tudja alkalmazni. Remekül beszéli a spanyolt, és van a csapattal közös múltja is. 
Véleményem szerint megérdemelne egy esélyt. 

A harmadik választottam pedig, akit már a sajtó is összeboronált a csapattal, Ronald Koeman.
1869480-39386600-1600-900.jpg

Az 54 éves szakember idén vette át az Everton irányítását, s csak két pontra vannak az Európa Liga indulást jelentő, 6. helytől. Utoljára 2014.-ben szerepeltek nemzetközi porondon, így hát nagy eredmény lenne, ha a kékek ismét kitudnák ezt harcolni. Koeman egyébként játékosként tagja volt a híres, Cruyff-féle Dream-Team-nek, amely a Barcelona első BEK győzelmét szerezte, 1992.-ben. Hat szezonon keresztül viselte a gránátvörös-kék mezt, s ezalatt bezsebelt pontosan ennyi trófeát. 
Menedzseri karrierje a holland Vitesse-nél indult, de vezette az Ajax csapatát, a Valencia-t és a Feyenoord-ot is, mielőtt Angliába szerződött volna, a Southampton-hoz. A Szentek fennállásuk legelőkelőbb Premier League helyezésüket köszönhetik a jó Ronald-nak, hiszen a 7. helyre vezette a csapatot az első évében, majd a következő évben ezt überelve, egészen a 6. helyig repítette a csapatot. Sokan felfigyelte rá ezen eredmények láttán, s az Everton vezetősége meg is tudta győzni, hogy csatlakozzon hozzájuk.
Az ő esetében nem az a kérdés, hogy jó lenne-e a Barca kispadjára, hiszen az eredményei magukért beszélnek, hanem az, hogy vajon 1 év után otthagyja-e Liverpool városát, s átteszi-e székhelyét az ibériai félszigetre?!
Én személy szerint, az itt szereplő három edző közül, Őt látnál legszívesebben, imádott csapatom kötelékében.

Így fest tehát az a képzeletbeli lista, amely mely tartalmaz két ígéretes és tehetséges fiatal vezetőedzőt, s egy rutinos, nagy taktikai érzékkel megáldott mestert.
Ui: Remélem a valódi listán is szerepelnek. :)

Ha a kedves olvasónak a fenti személyek közül kellene választania, melyiküket választaná? 

A következő részben Spanyolországba látogatunk, ott is akad számos lehetséges utódjelölt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr612477039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása