High Pressing

Ki legyen a Barca következő edzője? - harmadik rész

Jelöltek Spanyolhonból

2017. május 07. - kovadi

Jordi Mestre az FC Barcelona alelnöke, a napokban azt nyilatkozta, megszületett a döntés az új vezetőedző személyét illetően, de Luis Enrique-re és a játékosokra való tekintettel, csak a spanyol kupadöntő után fedik fel kilétét. Ennek fényében nézzük meg, hogy ki lehet a végső befutó. 

Ahogy azt az előző cikkben ígértem, az első részben említett, csak szerintem alkalmas, valójában valószínűtlen, hogy a katalán csapathoz kerülő edzők, és másodikban felsorolt, holland származású szakvezetők után most Spanyolországból próbálok megfelelő utódot keresni keresni a Barcelona kispadjára.
Bemutatok három ígéretes és egyben lehetséges menedzsert, akik pótolhatják Enrique-t a következő szezontól. 

Az jelöltek közül az első Eusebió Sacristán, a Barcelona B egykori és, a Real Sociedad mostani trénere.eusebio-sacristan.jpg

Sacristán futballistaként az Atleticó Madrid-ból igazolt a Barcelona-hoz, s hét évet töltött el a gárdánál, majd 2002.-ben vonult vissza, a Real Valladolid labdarúgójaként. 2003. júliusától, egészen 2009. tavaszáig segédedzőként tevékenykedett a katalán klubnál. Együtt dolgozott Frank Rijkaard-al és Pep Guardiola-val is, majd 2009.-ben, tényleges edzői tapasztalat nélkül, az akkor még a másodosztályban szereplő Celta Vigo együttesétől megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítsa, helye van a vezetőedzők világában. Első szezonjában csupán a 10. helyen végzett a csapat, s 50 tétmeccséből mindösszesen 18-at nyert meg.
Az idény végén a vezetőség úgy döntött, hogy megválik tőle, hiszen a azon céljukat, hogy kiharcolják az első ligás szereplést, nem teljesítették. Ezt követően, egy év kihagyás után, a Barcelona második számú csapatának edzője lett. Érdekesség, hogy ekkor pont azt a Luis Enrique-t váltotta, akit esetlegesen most is Ő követhet, csak már a felnőtt keretnél. A Barca B-vel első három szezonjában remekül teljesített, egy dobogós, harmadik hely is összejött, de utolsó ott töltött idényében az egyesület kiesett a másodosztályból, s Eusebio-t menesztették pozíciójából. iqmuy.jpg

Ekkor csapott le rá jelenlegi klubja, a Real Sociedad. Szezon közben, 2015. novemberben vette át a gyeplőt David Moyes-tól, és az akkor a kiesés elől menekülő gárdát egészen a 9. helyig vezette. Jelenleg a 7. helyen állnak, 1 pontra az Európa Liga indulást érő helyektől. Utoljára 2014.-ben játszhatott nemzetközi porondon a Sociedad, de akkor is csak az EL selejtezőben, ahol a második körben, az FC Krasnodar, 3-1-es összesítésben kiejtette őket a sorozatból, tehát nagy eredmény lenne, ha újra a kisebbik európai kupában játszhatnának. 
Eusebio-t leginkább a barcelonai múltja, mintsem az eddigi eredményei miatt tartom megfelelő utódnak. Tagadhatatlan, hogy az 53 éves szakember megérdemelne egy esélyt, de inkább azért, mert kiválóan ismeri a klubot, a vezetőséget, s a jelenlegi játékosokat is. Eddigi pályafutása során, futballistaként, s edzőként összesen 19 évet töltött a Barca kötelékében, ami hatalmas előnyt jelenthet a kispadért folyó versenyben. 

A következő jelölt nem más, mint Ernesto Valverde, kinek szintén van barcelonai kötődése, viszont sokkal rutinosabb és tapasztaltabb, mint Eusebio.
ernesto_valverde_valencia_0.jpgValverde jelenleg az Athletic Bilbao-t irányítja, s második ciklusát tölti az együttesnél. Sok nehéz pillanatot okozott már a Barcelona szurkolók számára, hiszen at Espanyol, a Villarreal, a Valencia és a Bilbao edzőjeként is rabolt már pontot korábbi klubjától, sőt a '15/16-os szezon kezdetén, a Barca-t legyőzve, a spanyol szuperkupát is elhódította. A hispán szakvezető játékosként 6 évet töltött el a Barcelona-nal, 1990.-től 1996.-ig, majd '97-ben vonult vissza a profi labdarúgástól. 
k1zym.jpgAz első menedzseri munkája a Bilbao B csapatának trenírozása volt, majd 2003.-ban vette át az első keret irányítását. Ugyanebben az évben az 5. helyig repítette a gárdát, ami akkor még UEFA Kupa indulást érő pozíciót jelentett. Valverde első érája a Bilbao élén 2005.-ig tartott. A következő években dolgozott az Espanyol, a Villarreal és a Valencia együttesénél is, valamint két ízben is vezette az Olympiacos csapatát, ahol három bajnoki címet is szerzett. 2013. júliusában tért vissza egykori klubjához, s rögtön a 4. helyig juttatta a baszkokat a pontvadászatban. A következő évben a BL selejtezőjében kiejtették a Napoli-t, s bejutottak a csoportkörbe. Jelenleg a fent említett Sociedad előtt tanáyznak a tabellán, s az Európa Liga indulás a céljuk. 
A tapasztalt tréner szerződése 2017. június 30.-án lejár, s a hosszabbításról eddig kevés szó esett a sajtóban.
Személy szerint Én örülnék egy ilyen rutinos, sokat látott vezetőnek, aki taktikailag is magasan képzett. Jót tenne a nyugalma és a higgadtsága a csapatnak, s az eddigi együtteseire jellemző kiegyensúlyozottság is, ami idén még inkább hiányzik belőlünk, mint korábban. Véleményem szerint, jó választás lenne, s talán Neki van a legnagyobb esélye is.

A harmadik, egyben utolsó delikvens pedig Gerard López Segú, aki két éve szerepel a Barca korosztályos csapatának élén. 
cnvwandwyaaek9e.jpgLópez a Katalóniában, Granollers városában látta meg a napvilágot, s a Barcelona ificsapatában nevelkedett, majd 17 évesen, 1997.-ben szerződtette a Valencia. Ezt követően szerepelt az Alavés-ben is, mielőtt visszatért nevelőegyesületéhez, 2000.-ben. A sokoldalú középpályás 5 évig erősítette az első keretet, 124 mérkőzésen lépett pályára, s bajnoki címet is ünnepelhetett a Barcelonában eltöltött ideje alatt. 2011. nyarán jelentette be, hogy visszavonul, s edzői pályára lép. 2013.-ban vette át a Katalán labdarúgó-válogatott irányítását, s emellett, két éve, '15.-ben váltotta Eusebio-t a B keret élén, amelyet idén visszavezetett a második ligába.
A gárda remek játékot mutatva, magabiztosan nyerte meg a harmadik osztályt, 13 pont előnnyel, 80 szerzett és csak 29 kapott góllal. 27860405.jpg
A jó Gerard igazi katalán, a Barcelona alapfilozófiáját képviseli, abban nevelkedett, s  gránátvörös-kék vér folyik az ereiben. Kiválóan ismeri a játékosait akik felnéznek rá, míg a múltját és a barcelonai éveit követendő példaként tartják maguk előtt. Fiatalsága és energikussága felrázhatná, s új lendületet adhatna a csapatnak. Jól tudjuk, hogy  klub történetében a sikeresebb edzők legtöbbje, vagy egykori nevelés és/vagy egykori játékos volt. Gondoljunk csak Kubala László-ra, Johan Cruyff-ra, Guardiola-ra vagy akár Enrique-re. Ebből kiindulva tehát, valószínűleg nem döntene rosszul a vezetőség ha adna egy esélyt López-nek, s szerintem is megérdemelné, hogy megmutassa, hogy Guardiola után Ő is sikeres tud lenni, magas szinten szerzett tapasztalat nélkül, alacsonyabb ligából érkezve.
(A három edző közül én leginkább Neki szavaznék bizalmat.)

Ha választhatna, a felsorolt trénerek közül kit választana?

A bejegyzés trackback címe:

https://highpressing.blog.hu/api/trackback/id/tr6212487937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása